Artikkeli Optiokauppalehdessä 28.12.2022

Kuinka turska kasvatti siivet

Retrospektiivinen reportaasi Plass Torsk og Media AS:n huikeasta tarinasta jatkuu!

OSA II: Mediaimperiumin syntysaaga

Historiikin edellisessä osassa kerroimme miten turskanpyynti loppui turskasotien aiheuttaman ekokatastrofin myötä. Toinen osa kertoo miten tuhoon tuomitun turskanjalostusteollisuuden tuhkasta PTOMAS nousi siivilleen kuin Feeniks-lintu konsanaan.

Nerokasta toimialavaihdosta ei olisi syntynyt ellei palavalta lautalta Torsk AS:n turskanpyyntialukselle pelastautunut Steffen Rømme olisi tutustunut laivalla silloiseen Torsk AS:n toimitusjohtajaan Jørgen Olavsoniin.

Katastrofin jälkeisenä iltana miehet tapasivat reelingin ääressä, vahvistavat sekä silloiset miehistön jäsenet että Rømmen elämänkerran Avaruuden lautturin lyyrinen kuvaus hetkestä:

Olavson tuijotti laivansa kannelta mieli mustempana kuin kaikkialla ympärillään vellovat arktisen jäämeren öljyn mustaamat aallot. Aaltojen keinunta ei rauhoittanut häntä enää. Ennen se oli tuonut mieleen lapsuuden turvallisen kehdon, mutta nyt hänen unelmansa oli kokenut kätkytkuoleman.

Jostain syystä Olavson huomasi muistelevansa nuoruuttaan ja ensimmäistä tyttöystäväänsä iktyonomi-opintojen ajalta – tyttöä jonka hän sittemmin jätti tämän Greenpeace-sympatioiden takia. Seireenin joutsenlaulu menneen ajan aaltojen takaa syytti häntä rakkaimpansa, meren, murhasta.

‐ Kapteeni!

‐ Niin, herra Olavson?

‐ Tuokaa minulle kajuutasta pullo parasta akvaviittia ja jättäkää minut yksin.

Akvaviitti, aqua vitae, elämän vesi. Lämmittäisikö sekään kun mustana tuonelan virta pärskyi laivan kylkiin? Olavson kuvitteli olevansa öljyn keskellä sätkivä, tukehtuva turska, kidukset mustan mönjän peitossa. Hänen kurkkuaan kuristi.

Jääkylmästä kylvystäni yhä hytisevänä katsoin kajuutan ikkunasta ja näin Olavsonin nojaavan synkkänä kaiteeseen. Tajusin mahdollisuuteni tulleen.

‐ Saanko liittyä seuraanne? Lämmittävä ryyppy tekisi terää.

Olavson kaatoi vaitonaisena lasillisen ja ojensi sen minulle. Pitkän tovin maistelimme katsoen ääneti aaltoihin. Sitten arvelin hetken olevan oikea ja sanoin:

‐ Ymmärrän kriisin laajuuden, mutta kaikki ei ole mennyttä. Tämä on nähtävä ainutkertaisena mahdollisuutena! Minulla on idea, jonka turvin rakennamme uuden imperiumin. Sinun on vain järjestettävä minulle tilaisuus esitellä ajatukseni yhtiön hallitukselle.

Olavson katsoi hiljaa tuntemattomaan, sitten mustaan veteen. Ajatus tukehtuvasta turskasta alkoi nousta taas häiritsevänä hänen mieleensä. Parempi ajatella ihan mitä muuta tahansa, vaikka sitten kuunnella tuon oudon röyhkeän muukalaisen ajatuksia.

Jatko onkin media-alan historiaa. Steffen Rømmen ajatus oli hätkähdyttävä yksinkertaisuudessaan. Yhdysvaltojen armeija myi norjalaisyhtiölle yksinoikeuden Yhdysvaltojen armeijan tekemien drone-iskujen televisiointiin ennen kuin edes tajusi, mitä oli tapahtunut. Kaupan Yhdysvaltojen puolustushallinnon edustajana hoitanut Blackwater Academi Military Corp -yhtiö kuvitteli saavansa mukavankokoisen ja varman rahavirran Norjasta paikkaamaan yhä pahemmin rapistuvaa armeijan budjettia.

Norjan päässä valtuudet kaupalle antoi Torsk AS:n ylimääräinen osakaskokous, joka oli yksimielisesti ajatuksen takana. Steffen Rømme nimitettiin nimenvaihdoksen julkistamisen yhteydessä Media og Torsk AS:n toimitusjohtajaksi. Yhdysvaltain hallituksesta putosi päitä, kun kauppa tuli julkisuuteen, mutta sopimus pysyi.

Entä mikä oli Jørgen Olavsonin kohtalo? Pohjoisen jäämeren mukana kuoli Olavsonin sydän. Rømmen järjestämän kultaisen kädenpuristuksen turvin hän vetäytyi erakoksi Turun saaristoon Jurmon saarelle, missä hän eli vähäiset viime vuotensa vaitonaisena merta kallioilta tuijottaen, akvaviittipulloa alati kädessään puristaen.

Dronegames 24 -tosi-tv-kanava osoittautui todelliseksi rahasammoksi. Eritoten suosiota niittivät koostenäytännöt siviilien pommittamisesta perushintaisen livestreamin tuottamien mainostulojen ohella. Ydinliiketoiminnan tuottojen mahdollistamien liiketoimintakauppojen turvin Media og Torsk laajentui agressiivisesti. Imperiumi oli syntynyt.

Steffen Rømmen vertaansa vailla oleva menestystarina oli alkanut toden teolla.

Retrospektiivisen reportaasin ”Kuinka turska kasvatti siivet” seuraavassa osassa kerrotaan, miten mediaimperiumista kasvoi taistelurobotiikan markkinajohtaja ja lopulta avaruuden valloittaja. Kolmas ja viimeinen osa julkaistaan ensi numerossa.


Comments are currently closed.