13.22.220: Nataša

Tuntuu pitkälti sillä, että pitämämme hätäkokouksen suurin hyöty oli havaita että tarpeen tullen kykenemme nopeasti ja tehokkaasti korjaamaan habitaattien saamia vaurioita. Onneksi Kwanzien riehaantuminen aiheutti pääasiassa kosmeettisia vaurioita habitaattiin.

Muiden harjoittaessa mykkäkouluja, sanasotia ja moraalisia krapuloita olen yrittänyt keksiä keinoa Rømmen vaientamiseksi- tai oikeammin sanoen hänen radioviestintänsä mykistämiseksi. Alkaa vaikuttaa yhä selkeämmin siltä, että robottilaumat vaeltavat Marsiin juuri sen (vaiko hänen, hmm) viestinnän johdosta. Elätän toivoa että lähetykset estämällä koneiden tulon saisi, jos ei nyt loppumaan, niin edes vähenemään.

Teoriani käytäntöön saattamisessa on yksi isokokoinen mutta: En oikein tiedä, miten ja mistä Rømme lähettää. Jos kyseessä on perinteinen radiolähetin, tekevät paikkaa kansoittavat konejoukkiot sen sulkemisen paikan päällä melko haasteelliseksi. Olen käynyt läpi viestitietokantaani sekä kaikkea mahdollista materiaalia, jota olen saanut haalittua kasaan romahtaneen robottitehtaan rakenteesta sekä toiminnasta. Ymmärrettävää viestimateriaalia on valitettavan vähän, tunnen itseni kullanhuuhtojaksi hiekkaerämaan laidalla. Työ on hidasta ja kultahippuja löytyy harvoin. Jo mainitsemani R-metodi toistuu viestifragmenteissa usein, mutta en vieläkään oikein tiedä, miten se varsinaisesti liittyy radioaktiivisuusprojektiin. Se voi olla jokin keskeinen osa koko systeemiä tai sitten pahimmillaan egoistisesti nimetty mitättömyys, jokin triviaali ”Rømme-metodi”.

Sen verran olen nyt ymmärtänyt, että radioaktiivisuusprosessi on ilmeisesti mahdollista ajaa kumpaan tahansa suuntaan ja se tuntuisi olevan hyvin merkityksellinen osa kokonaisuutta. Ja jotenkin tähän kaikkeen saattaa liittyä jokin, johon viitataan satunnaisesti termillä ”käänteisinterferenssi”. Valitettavasti kaikki ne viestit, joissa tämä termi esiintyy ovat vajaita ja katkonaisia, lauseenpätkiä vailla kunnollista kontekstia.

Täysin umpikujassa en pyrkimyksissäni rajoittaa viestintää ehkä kuitenkaan ole. Joissakin Rømmen viesteissä mainitaan ”emergency override operation ”. Jos olen oikein uskomattoman onnekas, se viittaa päätehdaskompleksin  ohjauslogiikasta erillään olevaan komentomoodiin tai vastaavaan, josta käsin voidaan hätätilassa hallita koko prosessia ja tarvittaessa vaikka ajaa koko hoito alas. Jos olen oikeassa ja sellainen on olemassa, pitää selvittää miten siihen päästään käsiksi. Pahimmassa tapauksessa senkin kontrollit ovat samassa romahtaneessa tehdaskompleksissa robottilaumojen takana. Parhaassa mahdollisessa tapauksessa niihin pääsee jotenkin kiinni etäohjauksella robotteja lähestymättä.

Hemmetti, etähallinta olisi juuri nyt juuri sitä, mitä kaipaan: Tilanteen hallintaa ja mahdollisimman etäältä. Optimaalisessa tilanteessa voisin jopa päästä vaikuttamaan viestinnän sisältöön ja saada robotit vakuuttumaan… Noh, tässä vaiheessa on turha päästää haaveitaan todellisuuden edelle. Vielä ei ole edes varmaa, onko tuo override se, miksi sitä luulen ja jos on, ei minulla ole aavistustakaan, miten siihen pääsisi käsiksi. Tai että voiko siihen edes päästä käsiksi vai onko kyseessä jonkinlainen automaattinen järjestelmä. Mutta alku se on pienikin alku. Nyt tiedän edes mitä ehkä kannattaisi ryhtyä etsimään. Kunhan saan kaivettua viesteistä vielä hiukan lisää infoa ja lapsiparven takaisin ruotuun, voimme ryhtyä uudelleen työhön.


Comments are currently closed.